Els orígens i les primeres referències documentades de l’actual Artesania La Palma es remunten a l’any 1935.
El 1938 Gabriel Flaquer Alzina ja pagava la contribució industrial per l’activitat d’Epeculador d’Obra de Palmito, traginer a mallorquí, conjuntament amb els germans Moyá Ferrer. En aquells temps l’empresa estava situada al C/ Centre, 1, al cor del poble de Capdepera.
El 1939 el negoci es trasllada al propi domicili de Gabriel Flaquer, al carrer Jaume Cursach, 1. Són els incerts anys de la guerra civil i impera la necessitat d’estalviar costos. Els dos fills del fundador, Miguel i Gabriel, es van incorporant des de molt joves als negocis familiars per aprendre els secrets del comerç, la compravenda i la negociació.
El 1944 la família Flaquer se separa societàriament dels germans Moyá i es trasllada el domicili al c/ Gral. Franco, 39. Són els durs anys de la postguerra on l’activitat econòmica al voltant del negoci del margalló serveix per suportar l’escassetat i la pobresa pròpies del moment. Malgrat tot, i amb un gran esforç personal, l’empresa sobreviu a una Espanya desolada i d’esquena al món.
El 1956 la seu de l’empresa està situada al C/ General Goded. Són anys de molta activitat i l’empresa creix i es diversifica en introduir a la cistelleria altres materials, el cuir, la tela, el plàstic, etc. S?inicia la importació de productes, sobretot del nord d?Àfrica.
El 1972 es constitueix la societat “Gabriel Flaquer SA” sent els socis els germans Miguel i Gabriel Flaquer i els germans Santiago i Juan Aso. Les oficines i els magatzems es muden a uns locals més amplis i espaiosos situats al mateix carrer, en plena pujada al Castell de Capdepera.
El 1996 l’empresa es trasllada al C/ de la Mar, 17, sempre a Capdepera, on segueix tenint el seu actual domicili social, oficines i magatzems. El 1999 es canvia la denominació de la societat, passant-se a anomenar, Artesania La Palma S.A., actual nom social.
L’any 2005 va ser anomenat “L’any de la Llata”. La nostra empresa col·labora i impulsa el reconeixement de la cistelleria com una activitat artesanal. La “Llata de Capdepera” es va coneixent i valorant com a producte artesanal i exclusiu de Mallorca.
El 2015 s’incorpora a l’activitat una botiga oberta al públic en general, Son PocaPalla, al mateix centre de Capdepera. Amb tot això, l’empresa amplia el negoci al comerç al detall, especialitzant-se en productes típics de Mallorca i en la cistelleria en general.
Font i Fotos: https://lapalma1935.es/